Nieuw in de Belevingsdag

  • Posted on: 15 September 2021
  • By: vrijwilliger

Onze belevingsdag met de dieren ziet er sinds kort een beetje anders uit. Onder andere vrijwilliger Hilde zette haar schouders onder een paar nieuwe activiteiten. Wij mochten haar wat vraagjes stellen!

Hallo Hilde. De eerste nieuwe activiteit die in het oog springt, is de beleving met de paarden. Vertel!
Klopt. Onze twee grote paarden waren vroeger ook al blikvangers in de Belevingsdag, maar dan enkel bij het eten geven en de dierenverzorging. Nu hebben we ook een fijne beleving met de paarden uitgewerkt. Vrijwilliger Sky heeft hier nog de eerste aanzet voor gegeven. Ik heb dan de fakkel overgenomen. En dan zijn ook Esmeralda en Nadine erbij gekomen, en hebben we samen de activiteit helemaal op punt gezet.

En hoe ziet de beleving met de paarden eruit?
Eerst laten we de gasten contact leggen met de dieren. Op een veilige manier maken ze kennis met Sam en Nadine, de grote paarden. Ook pony Indy neemt nu deel. Als de groep het toelaat, kunnen kinderen of mensen in een rolstoel even rondstappen met Indy. Zelf de teugels in handen mogen nemen, dat is voor veel mensen echt een fijne ervaring, dat zie je zo.
Daarna helpen Kleppe-paarden Sam en Nadine bij een les gymnastiek. De paarden tonen een oefening, en de gasten doen de oefening mee. Onze paarden tonen zaken als hoofd strekken, links en rechts, zo ver mogelijk hoofd naar voor buigen, benen strekken, benen buigen… Alles begeleid met een fijn muziekje. De gasten doen altijd enthousiast mee. Ze proberen alles zo goed mogelijk na te doen. Echt een goede work-out!

Dat lijkt een plezierige activiteit.
Zeker. We hebben echt al goeie feedback van gasten. Dat is wel fijn. Iedereen is sowieso onder de indruk van de paarden, zeker van het grote trekpaard Nadine. Het leuke is ook dat Indy nu kan meedoen. En dat komt haar ook echt ten goede. Je ziet dat ze ervan geniet, en ze is echt veel socialer geworden. Een echte knuffel-pony!
Het was ook belangrijk dat we een activiteit bedachten die voor elke doelgroep kan. En dat we alles op een veilige manier voor mens en dier konden organiseren natuurlijk.

Ook in de tuinbeleving is het een en het ander veranderd?
Ja, de Tuinbeleving is nu een volwaardige activiteit. Gasten kunnen ruiken, proeven, voelen, leren, plukken, zoeken… in onze prachtige belevingstuin. We gebruiken alle planten, kruiden, groenten, fruit uit de tuin. We geven uitleg, we ruiken samen en proberen geuren te herkennen. En we proeven natuurlijk allerlei lekkers. We merken dat de tuinbeleving een ideale activiteit is om de dag rustig af te sluiten. We kunnen ook mooi op maat van de groep werken. Als we een groep mensen met autisme ontvangen, gaan we bijvoorbeeld vaak in de wilgenhut zitten. Dat geeft een geborgen gevoel, een veilig onderdak.

Hoe ziet een belevingsdag er dan meestal uit vandaag?
Groepen kunnen kiezen voor een volledige dag of een namiddag. Afhankelijk daarvan doen we een aantal van de belevingen. Normaal wordt er gestart met het eten geven van de dieren. Dat is het moment om contact te leggen. Soms ook om een eerste angst te overwinnen. Daarna hebben we de belevingsmomenten met de ezels, met de paarden, met de geitjes. En eindigen met de tuinbeleving.
Voor de nabije toekomst wordt er ook gekeken om de kippen en de konijntjes opnieuw in te schakelen. We zijn ook de uitdaging aangegaan om ezeltje Wannes klaar te stomen, zodat die ook kan deelnemen. Dat lukt al heel goed tot nu toe. En voor onze slimme varkentjes hebben we nog geen vrijwilliger gehad. Wie zich geroepen voelt? Laat gerust iets weten!

Fijn, dankjewel voor de uitleg. We horen in ieder geval niks dan positieve feedback van de groepen die de vernieuwde belevingsdag al meemaakten! Proficiat voor jullie knappe werk!