Interview met onze medewerker Dhyaa

  • Posted on: 9 August 2018
  • By: vrijwilliger

Dhyaa werkte vele jaren als socioloog voor de Verenigde Naties en andere internationale organisaties in Irak. De moeilijke politieke situatie dwong hem vijf jaar geleden echter te vertrekken. Zo kwam hij via Turkije, Sint-Truiden, Brussel en Tollembeek uiteindelijk in Geraardsbergen. Een lange weg tot in De Kleppe, waar hij nu anderhalf jaar werkzaam is onder het statuut van ‘artikel 60’, een sociaal tewerkstellingstraject.

Hoe was het voor jou om in België aan te komen?
Dat was moeilijk, de eerste dagen liep ik echt verloren. Zeker omdat ik de taal nog niet sprak. Maar mijn kennis van het Engels hielp me wel. In het begin zijn er ook zoveel zaken die je moet regelen; vinden van een woning, gelijkschakelen van diploma’s, de taal leren, rijbewijs halen, werk zoeken, etc. Na één jaar kwamen mijn vrouw en drie kinderen naar hier. Dat was een grote verandering in mijn leven hier. Mijn twee zonen en dochter voelen zich hier goed thuis en hebben al veel vrienden op school. Nu leer ik de cultuur ook beter kennen. Mensen in Vlaanderen zijn wat gesloten, maar wel betrouwbaar en ze respecteren de tijd.

Wat doe je op De Kleppe?
Ik doe hier allerlei taken. Op kantoor help ik bij de administratie en de communicatie. Ik ben ook de fotograaf van dienst bij al onze activiteiten! Daarnaast help ik ook bij het onderhoud van het gebouw en de tuin, en zorg ik voor de dieren. Dat laatste is echt nieuw voor mij. In Irak leefde ik in de stad, en daar zie je nog geen hond of kat.

Wat vind je fijn aan je werk hier?
De Kleppe is echt een unieke plek. De mensen zijn hier heel vriendelijk en behulpzaam. Het werken met mensen met verschillende ervaringen en leeftijden is heel verrijkend. Ook de belevingsdagen zijn enorm inspirerend. De mensen van onze doelgroepen zijn heel puur en eerlijk. En zo voel ik me ook bij hen. Écht, als een verwonderd kind.

Jouw contract van artikel 60 loopt bijna ten einde. Wat zijn jouw plannen?
Ik zou graag iets met mijn diploma doen. In Irak behaalde ik een bachelor in de sociologie en studeerde nadien nog politieke wetenschappen. Ik vind het heel belangrijk om verder te bouwen aan deze weg en zou graag mijn studie verderzetten in België. Maar ik hoop ook nog betrokken te blijven bij De Kleppe. Misschien zelfs als vrijwilliger!