Mayté liep stage op De Kleppe

  • Posted on: 11 August 2021
  • By: vrijwilliger
Mayté liep stage op De Kleppe

Mayté is student aan de hogeschool Vives Roeselare. Ze liep 5 weken stage op De Kleppe. Op haar laatste dag maakte ze graag even tijd voor wat vraagjes en antwoorden!


Hallo Mayté, vertel eens wat meer over je opleiding.
Ik heb binnen Agro- en Biotechnologie gekozen voor de afstudeerrichting Dierenzorg. We leren daar eigenlijk alles wat met dieren te maken heeft, behalve dan echte dierengeneeskunde. Het is een heel brede opleiding met vakken als chemie, biologie, fysiologie, anatomie… en ook alles rond gedrag, voeding, welzijn en gezondheid van dieren. Ik zit nu in mijn tweede jaar.


En een stage hoort er ook bij?
Inderdaad, 25 dagen stage. En dan een uitgebreid stageverslag opstellen en dat presenteren aan de docenten en stagebegeleider. Leuk!


Hoe ben je bij De Kleppe uitgekomen als stageplaats?
Mijn stagebegeleider had De Kleppe gesuggereerd. Vives en De Kleppe werken natuurlijk al veel langer samen dus hij wist wel dat De Kleppe een fijne stageplaats zou zijn. En toen ik de info over De Kleppe las en meer hoorde, was ik meteen aan boord!


Waarom? Wat sprak je hier aan?
Het gaat hier over mens én dier. Ik wil niet zomaar alleen met dieren werken. De interactie met mensen, en dan hier vooral met kwetsbare doelgroepen, spreekt me aan. Ik ben zeker van plan om na mijn opleiding ook het postgraduaat “Dieren in de zorg” te volgen om meer te leren over het therapeutisch inzetten van dieren.


Wat heb je op De Kleppe dan allemaal gedaan?
Ik was verantwoordelijk voor de dagelijkse dierenverzorging. Daarnaast had ik ook ruimte om mee te denken over het welzijn van de dieren en suggesties te doen voor verrijking van de dierenwerking. En ik assisteerde bij de belevingsdagen die hier met de dieren georganiseerd worden.


De belevingsdagen, dat ging je inderdaad goed af. Je ging heel fijn om met onze gasten op De Kleppe.
Dankjewel, het was ook echt heel fijn om te doen. In het begin vond ik het wel spannend. Je gaat toch om met mensen met een beperking, je weet niet altijd of je de juiste dingen doet, maar ik was al snel op mijn gemak. Heel de sfeer en omkadering op De Kleppe stelt je gerust, en geeft je veel vertrouwen. Ik heb hier echt wel ontdekt dat omgaan met mensen, omgaan met kwetsbare mensen ook, mij wel ligt. Ook voor het verzorgen van de dieren werk je hier altijd samen met vrijwilligers of mensen uit de sociale tewerkstelling. Je leert met iedereen omgaan, en je leert van iedereen iets bij. Dat is heel verrijkend. Nu ben ik nog meer overtuigd dat ik later zeker met “mens én dier” wil werken.


Mooi om te horen. We vonden het in ieder geval heel fijn om je bij ons te hebben, en we wensen je alle succes voor de toekomst! Hopelijk zien we je af en toe nog eens op De Kleppe verschijnen!
Zeker, ik kom nog langs! Ook om mijn konijntje te bezoeken. Fien leefde bij ons thuis altijd samen met onze cavia, maar nu die plots gestorven is én er ook een hond bijgekomen is die niet echt klikt met konijnen, én nu De Kleppe door sterfgevallen vrij plots op zoek moest naar een nieuw sociaal konijn, krijgt Fien hier bij jullie een betere thuis. Ze gaat dat fantastisch vinden. Het is echt een zacht rustig beestje, dus omgaan met de gasten dat gaat perfect lukken denk ik. Ze krijgt alleen een andere naam! Omdat Fien hier al de naam van de ezel is, heet ze vanaf nu … Pien!