Groep in de kijker: Jomba-zomerkamp “Fantastisch dierenplezier”

  • Posted on: 29 August 2019
  • By: vrijwilliger
Jomba kamp op De Kleppe

Voor het tweede jaar op rij mochten we op De Kleppe een Jomba-zomerkamp ontvangen! Jomba staat voor Jongeren met bijzondere aandacht en is een onderverdeling van Kazou, de jeugddienst van de CM. We mochten monitor Marieke een paar vraagjes stellen..

De Kleppe-dieren zijn echt wel een grote troef. Het is voor de kindjes vaak gemakkelijker om dieren te vertrouwen dan mensen

Wat een gezellige drukte op De Kleppe! Hoe groot is jullie groep?
Er zijn 16 jongeren ingeschreven voor het kamp, maar we zijn hier ook met 11 monitors, een eigen verpleegkundige en een aantal vrijwilligers van de kookploeg. Redelijk veel volk dus. We logeren hier in de Grote Kleppe, Kleine Kleppe en éen van de Mini-Kleppes. We palmen heel het domein in!

Jomba maakt deel uit van Kazou. Wat is er anders aan de Jomba-kampen?
Jomba richt kampjes in voor jongeren die bijzondere aandacht nodig hebben. Ons kamp hier in De Kleppe is er voor kinderen met een verstandelijke handicap, maar andere Jomba-kampen richten zich bijvoorbeeld ook op kinderen met een fysieke handicap, kinderen en jongeren met gedragsproblemen, autisme, hoogsensitieve kinderen, kinderen die bedplassen, kinderen in sociaal moeilijke situaties… kortom elke jongere die wat extra aandacht kan gebruiken.

Dit is de tweede keer dat jullie naar De Kleppe komen. Waarom kiezen jullie voor De Kleppe?
De voorzieningen van De Kleppe zijn top, en helemaal afgestemd op onze doelgroep. We hebben hier alle zorghulpmiddelen ter beschikking. We kunnen vrij gebruik maken van de snoezelruimte, wat voor een aantal van onze jongeren echt wel een meerwaarde is. Ook de time-out ruimte hier is al een aantal keer van pas gekomen. Elke avond doen we hier in de zithoek in de tuin ook een toneeltje waarbij we de pictogrammen gebruiken om de dag te overlopen en te bespreken wat er de volgende dag op het programma staat. En het belangrijkste… de Kleppe-dieren zijn echt wel een grote troef. Ik merk soms dat onze jongeren sneller hun vertrouwen schenken aan een dier dan aan andere mensen.

Jullie kampthema is “Fantastisch dierenplezier”. Werken jullie dan elke dag met de Kleppe-dieren?
Ja, we doen elke dag in kleine groepjes mee met de dierenverzorging. En we hebben de belevingsmomenten waarbij de instructeurs van De Kleppe de dieren de meest gekke kunstjes laten doen. Het is mooi om te zien hoe onze jongeren zich aangetrokken kunnen voelen tot dieren, en wat het contact met een dier kan losmaken. Ook onze uitstapjes staan allemaal in het teken van dieren. Zo hebben we gisteren Pairi Daiza bezocht, dat is maar een dikke 20 kilometer van De Kleppe, dus dat was goed te doen. We zijn ook al gaan paardrijden hier in Everbeek zelf.

Jullie zijn druk in de weer. Wat staat er vandaag op het programma?
We hebben vandaag een verrassing voor de kindjes! We gaan hier op de weide achter De Kleppe onze tenten opzetten en vanavond kamperen we dan een nachtje. We hebben dat vorig jaar ook gedaan, en de kinderen vonden dat zalig. Ze weten ook van niks. Straks gaan we op wandeling, en dan stappen we daarna langs een andere weg naar de weide. Surprise! (lacht)

Fijn! We wensen jullie nog een super toffe vakantie op De Kleppe!

Deze keuken is werkelijk tiptop in orde. Wat een plezier om hier te mogen koken. Wij zijn allemaal al jaren betrokken bij Kazou en elk jaar begeleiden we een of meerdere kampen, en we zien het soms wel anders hoor (lacht). We logeren met de kookploeg ook in de aparte Mini-Kleppe studio. En de omgeving is zo fijn, zo rustig. Het is hier echt luxe voor ons! (de Jomba-kookploeg)