Groep in de kijker: De Loodsen vzw

  • Posted on: 7 July 2019
  • By: vrijwilliger
De Kleppe_Groep in de kijker_De loodsen vzw

Voor het tweede jaar op rij kwamen de mensen van De Loodsen vzw op vakantie naar De Kleppe. Een leuke groep van 14 mama’s, 19 kinderen en een tiental vrijwilligers logeerde in de Grote Kleppe en de Kleine Kleppe. Wij mochten hen even volgen en ondertussen Annemie, coördinator van De Loodsen, een paar vraagjes stellen.

Fijn dat jullie voor de tweede keer kiezen voor De Kleppe!
Ja, de vakantie die we hier vorig jaar doorbrachten, was super meegevallen, Dus over de bestemming van dit jaar moesten we niet lang nadenken. De locatie en de accommodatie van De Kleppe zijn gewoon super geschikt, een prachtig domein met kamers en faciliteiten die piekfijn in orde zijn, fijne activiteiten… Wat wil je meer?

De Loodsen vzw zet zich in Antwerpen in voor maatschappelijk kwetsbare groepen. Al meer dan 25 jaar inmiddels. Wat zijn jullie belangrijkste projecten?
We hebben tal van projecten lopen, allemaal rond de sociale problematieken van de grootstad: armoede, vluchtelingen, dakloosheid, honger, werkloosheid…. We ondersteunen ook personen die de stap willen zetten naar vrijwilligerswerk.
Concreet zijn we nu onder andere bezig met taallessen voor anderstaligen zonder wettig verblijf, activiteiten om sociale contacten en culturele integratie te bevorderen, tijdelijke opvang, steun voor gezinnen in armoede, zorgen dat mensen de nodige medische zorg kunnen krijgen, dat kinderen een plaatsje op school krijgen… en heel wat meer. De Loodsen vzw werkt nauw samen met andere vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor armoedebestrijding en vluchtelingenwerk, zoals Dokters Van De Wereld, Welzijnszorg, CAW Antwerpen…
En af en toe proberen we met elk van onze groepen een uitstap of een korte vakantie te organiseren. Kansarm zijn wil ook zeggen dat je elke dag in stress leeft: financiële zorgen, zorgen om huisvesting, angst voor de toekomst van je kind… Op vakantie kan je heel even deze zorgen vergeten.

De Kleppe is echt een uitzonderlijke plaats. Je ziet heel onze groep zo veel dichter bij elkaar komen tijdens deze korte vakantie

En met welke groep zijn jullie hier nu op vakantie?
Deze mama’s en hun kinderen verblijven in onze opvanghuizen “De Overstap” en “De Overzet” in Antwerpen. In “De Overzet” bieden we een tijdelijke opvang voor alleenstaande vrouwen, met of zonder kinderen, zonder wettig verblijf. Deze vrouwen hebben vaak medische problemen en hebben dringend nood aan onderdak. Vrouwen die papieren gaan krijgen, kunnen bij ons nog tijdelijk terecht in ons opvanghuis “De Overstap”. We begeleiden hen daar in hun aanloop naar een zelfstandig leven.
Deze korte vakantie hier is voor deze mensen echt goud waard. Voor deze paar dagen kunnen ze gewoon zorgeloos mama en kind zijn, die genieten van vakantie, van elkaar, van het samenzijn en de activiteiten op dit mooie domein.

Wat hebben jullie al gedaan tijdens jullie verblijf? Wat was de leukste activiteit?
Bij onze aankomst hebben de kinderen meteen kennis gemaakt met de Kleppe-dieren. Het weerzien met de geitjes was voor sommigen meteen een top-moment! Maar voor een aantal andere kindjes was het wel even schrikken… zij hebben in hun dagelijkse leven sowieso weinig of geen contact met dieren, dus dan ineens midden tussen de geitjes staan, is wel even wennen.
We hebben ook al samen een quiz gespeeld, in de tuin spelletjes gespeeld met de Kleppe-spelkoffers, nu vertrekken we net op wandeling met de ezel en de pony, morgen plannen we een mooie natuurwandeling met de hele groep… We houden ons hier wel bezig! Ook gewoon het samenzijn, het samen koken, elkaar helpen… dat op zich is al leuk. En zoals ik daarnet al zei, het is voor de mama’s ook een echte verademing. Heel even hun constante zorgen loslaten. Je ziet ze hier echt opleven. En je ziet heel onze groep echt zo veel dichter bij elkaar komen tijdens deze korte vakantie.

We wensen jullie nog een schitterend verblijf op De Kleppe!
En wie weet, tot volgend jaar?