Heden, verleden en toekomst... dankjewel vrijwilligers!

  • Posted on: 8 November 2022
  • By: vrijwilliger

Op zaterdag 29 oktober hielden we onze jaarlijkse bedankdag voor De Kleppe vrijwilligers. De dag stond in het thema “Verleden, heden en toekomst van De Kleppe”.

Verleden

We startten de dag met een duik in het verleden. Op zoek naar de link tussen De Kleppe en Sint-Franciscus!

Het gebouw van De Kleppe is een voormalig kloostergebouw. Het werd in de periode 1844 – 1995 bewoond door een aantal kloosterordes. Een van hen waren de Zusters van Opbrakel. En een van de bewoners toen was onze eigen Zuster Bertine! Zij staat nu nog steeds paraat als Kleppe-vrijwilliger. Elke wisseldag is ze hier met de andere vrijwilligers van de wisselploeg om alles in orde te maken voor de aankomst van de nieuwe gasten.

De 4 overgebleven Zusters van Opbrakel hebben vandaag hun intrek genomen in een deel van het kasteel van Lilare, een prachtig domein waar ook de middelbare school en het internaat van het Sint-Franciscusinstituut Brakel gevestigd is.
Zuster Bertine was zo lief om voor ons een rondleiding te regelen. De voormalige directeur van de school was onze gids! We kregen heel wat uitleg over de geschiedenis van het gebouw, leuke anekdotes over de school doorheen de jaren heen en een paar markante feiten. Wist je bijvoorbeeld dat een deel van het Expo 58 paviljoen van Marie Thumas en ook een deel van het Mexicaanse Expo 58 paviljoen nu gewoon hier in het Sint-Franciscusinstituut in Brakel staan?


Heden

Het heden van De Kleppe, dat is nog even vzw De Overmolen. ’s Middags konden we aanschuiven aan het lunchbuffet, aangeboden door de collega’s van De Overmolen. Dankjewel! Niet alleen voor het lekkere eten natuurlijk, maar zeker ook voor zovele jaren goede samenwerking!

We maakten ook officieel kennis met Selien, Emma en Anneleen. Op 1 december starten zij als nieuwe medewerkers bij De Kleppe. Ze zullen samen met onze vrijwilligers en medewerkers het dagatelier vorm geven. Welkom op De Kleppe!

Dit was ook het moment voor de bloemetjes!

Helen werd in de bloemetjes gezet als Vrijwilliger van de maand. Zij zet al geruime tijd haar schouders onder heel wat administratieve taken en is absoluut een echte meerwaarde in het Kleppe-kantoor! Dankjewel voor je inzet, Helen!

En dan zijn er nog die twee topvrijwilligers. Die zo ontzettend veel betekenen voor De Kleppe. 7 dagen op 7, de klok rond, staan zij klaar. Zonder hen zou De Kleppe niet blijven draaien. Voor zoveel engagement bedankten we Gerda en Frida met een heuse De Kleppe Lifetime Achievement Award! Dik verdiend, en we zijn hen ontzettend dankbaar voor alles wat ze doen!

Onze vrijwilligers zijn en blijven het hart van De Kleppe!


Toekomst

Na de middag bracht de bus ons van het kasteel van Lilare, Kasteeldreef 2 in Brakel naar… vzw De Bolster, Kasteeldreef 2 in Zwalm! Of hoe verleden en toekomst soms verrassende gelijkenissen kunnen hebben :-).

Directeur Geert Bonte leidde ons rond. In deze vestiging van De Bolster wonen permanent zo’n 200 personen met een beperking, niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of gedragsproblematiek. Zij kunnen de klok rond rekenen op zorg en ondersteuning. Er zijn ook meerdere ateliers voor een creatieve en zinvolle dagbesteding, een zorgkeuken, eigen medische en paramedische dienstverlening, aangepaste infrastructuur…

Na de rondleiding was het tijd voor de koffie en mochten we proeven van heerlijke taartjes, gemaakt in het dagbesteding-bakkersatelier van De Bolster in Kluisbergen. Heerlijk!


Dankjewel alle Kleppe-vrijwilligers!

Er komen leuke nieuwe tijden aan voor De Kleppe. Met de steun van De Bolster kunnen we eindelijk werk maken van een goed aanbod voor dagbesteding! En zoals we in het verleden altijd gedaan hebben, gaan we ook hier weer onze eigen invulling aan geven, en gaan we ook hier weer pionier zijn in het uitwerken van een zinvolle dagbesteding die iets bijbrengt en personen met een beperking echt deel laat uitmaken van een lokale gemeenschap. Iedereen is gelijkwaardig en draagt op zijn eigen ritme een steentje bij. Zo hebben we het op De Kleppe altijd gedaan en zullen we het blijven doen.

Onze vrijwilligers blijven dus ook in de toekomst het hart van De Kleppe!
Zonder jullie valt onze werking helemaal stil en kan De Kleppe niet blijven bestaan. Elk van jullie is en blijft een onmisbare schakel. De kracht en de schoonheid van De Kleppe is dat zoveel mensen met verschillende achtergronden samenkomen en hun talenten inzetten voor anderen. Elke inbreng is van belang en we leren allemaal van elkaar.

Een warme dankjewel aan iedereen die zich zo belangeloos inzet!