Marco en Jurgen vertellen over Project Konijnenkot. Groene Zorg op De Kleppe

  • Posted on: 21 December 2021
  • By: vrijwilliger

De Kleppe is een erkend “Groene Zorg” punt. Wat wil dat zeggen? De term slaat op het aanbieden van ‘zorg’ aan kwetsbare personen, en dat in een ‘groene’ omgeving. De omgang met dieren en natuur is immers vaak een grote meerwaarde in de zorg. Groene Zorg heeft vele vormen, denk aan dagbesteding, begeleiding naar arbeidstrajecten, time-out aanbieden… Wij mochten eens praten met Jurgen, vaste persoonsgebonden begeleider van Marco. Jurgen en Marco maken al een aantal jaar deel uit van De Kleppe familie. Hun laatste project – Project Konijnenkot – verdient een dikke plaats in de schijnwerpers!


Hallo Jurgen, we vallen met de deur in huis. “Project Konijnenkot”? Vertel, wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Wel, Marco en ik hebben er een project van gemaakt om het verblijf van de konijnen hier helemaal aan te pakken. We hebben eigenlijk zo goed als alles vernieuwd of opgefrist. En ook aanpassingen gemaakt om de ruimte prikkelarmer te maken. Eigenlijk hebben we een autismevriendelijk konijnenkot gemaakt.


Wat houdt dat in, autismevriendelijk?
Dat de ruimte voor mens en dier prikkelarm is. De muren hebben bijvoorbeeld een lichter kleurtje nu. De hokken en ruimtes zijn anders ingedeeld. We hebben ook de oudere TL-lichten vervangen door zachte LED-verlichting. Dat is niet alleen voor onze gasten, maar ook voor de dieren veel aangenamer. Het welzijn van onze dieren staat hier op De Kleppe altijd op de eerste plaats. Als een dier zich niet goed voelt kunnen de belevingsmomenten tussen gasten en dieren niet plaatsvinden. Het gaat daar om verbinden, en dat kan alleen als zowel dier als mens op zijn gemak is.

Belevingsdagen op De Kleppe, dat is niet kijken naar kunstjes van dieren. Dan kan je ook naar het dolfinarium gaan. Neen, hier is een belevingsmoment echt BELEVEN, aanraken, kijken, voelen, leren van elkaar…



Het resultaat mag er zeker zijn. Daar kroop vast wel veel werk in.
Zeker. Maar ons doel was niet opleveren en zo rap mogelijk klaar zijn. Integendeel, het doel zit in het samen werken, samen leren, samen stappen zetten. We hebben heel dit project op het ritme van Marco afgewerkt. Samen ideeën verzamelen, samen materiaal gaan kopen, samen werken. Ook anderen op De Kleppe, Isabelle, Kurt, vrijwilligers… droegen hun steentje bij. Dit project is zo echt een voorbeeld van “inclusie” geworden: iedereen helpt, iedereen mag ideeën aanbrengen, we kunnen altijd van elkaar leren, iedereen is evenveel waard, of je nu een beperking hebt of niet. Dat is waar De Kleppe voor staat.



Vertel eens over Marco en jij. Hoe hebben jullie elkaar gevonden?
Marco heeft het syndroom van Down en woont in de buurt van De Kleppe. Hij kwam hier voor zijn dagbesteding. We hebben elkaar leren kennen op De Kleppe. Ik liep hier toen stage in het kader van mijn opleiding Jeugd- en Gehandicaptenzorg. We voelden vertrouwen tussen ons en eigenlijk heeft hij mij gekozen, toegelaten om zijn vaste Groene Zorg begeleider te worden. Zo zijn we bij elkaar gekomen. Voor de rest ben ik ook vaak op De Kleppe, als vrijwilliger dan. Ik zet me in waar ik kan. Ik heb ook wel wat ervaring in verbindende communicatie, dus dat kan ik hier ook wel eens inzetten, bv. in de communicatie tussen vrijwilligers en medewerkers van De Kleppe. Op De Kleppe voelt dat heel natuurlijk. Echt één grote familie.


Hier is zoveel te leren. Van het met elkaar omgaan, op zo’n toffe plaats, en dan nog eens met dieren erbij



En hoe werken jullie dan samen? Wat houdt jullie Groene Zorg allemaal in?
We werken één-op-één. Op dit moment hebben we drie dagen per week. We zijn dan hier op De Kleppe en we helpen met de dagelijkse activiteiten. Of we werken zelf projecten uit. En we leren. We werken onder andere op communiceren met gebaren. Dat is altijd de start van onze week. Dan oefenen we de gebaren in, samen met de mama van Marco. Om elk gebaar te leren, maken we samen filmpjes. We hebben er ondertussen al meer dan 140!


Leuk om te horen. We wensen jullie nog veel plezier, en nog eens proficiat met Project Konijnenkot! Het ziet er echt fantastisch mooi uit.
Dankjewel! Wacht maar, we hebben nog veel ideeën hoor. Zo denken we aan een buitenloop voor de konijnen, en dan ook een mooie verbinding tussen binnen- en buitenruimte. Vooraan komt nog een kruidentuintje, met kruiden die door de konijntjes gegeten kunnen worden. We hebben ook al plaats ingericht voor ons nieuw konijn dat er spoedig aankomt. Veel plannen en mooie vooruitzichten!