Dagondersteuning op De Kleppe

  • Posted on: 15 July 2022
  • By: vrijwilliger
De Kleppe Brakel dagbesteding

De Kleppe maakt vanaf volgend jaar deel uit van vzw De Bolster. Deze samenwerking kan ons de mogelijkheid geven om een extra zorgaanbod voor dagondersteuning uit te bouwen!
Het dossier hiervoor is ingediend en we hopen op goedkeuring door het VAPH.

We richten ons met het Kleppe dagatelier in eerste instantie op mensen met een mentale beperking of ASS die (nog) geen persoonsvolgend budget hebben. De Kleppe kan voor hen een dagbesteding bieden als RTH-aanbieder (Rechtstreeks Toegankelijke Hulp). Dit aanbod is in onze regio (Brakel) nog niet aanwezig, dus we hopen hiermee een oplossing te bieden voor wie dagbesteding kan gebruiken.


Wat is Rechtstreeks Toegankelijke Hulp?

Rechtstreeks Toegankelijke Hulp is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning waarvoor je geen goedkeuring van het VAPH nodig hebt. Je hoeft hiervoor dus geen aanvraag bij het VAPH in te dienen.

Via het systeem van RTH kan je een dagbesteding volgen van 90 dagen per jaar, of twee dagen per week.


Hoe zal het Kleppe dagatelier eruit zien?

  • De Kleppe is vandaag een vakantiecentrum voor kwetsbare groepen, mensen met een beperking, personen die zorg nodig hebben.. We kregen al in 2018 als eerste vakantiecentrum in Vlaanderen het autismevriendelijk label van Autisme Centraal. Onze gebouwen zijn gelegen op het domein van een voormalig klooster in Everbeek (Brakel). Onze parel is onze grote belevingstuin waar gasten kunnen genieten, proeven, voelen... en kennis kunnen maken met onze boerderijdieren.
  • De dagbesteding op De Kleppe zal dan ook in het teken van dieren, natuur en tuinbeleving kunnen staan. Samen aan de slag met alle lekkers uit de tuin, in contact komen met de dieren, de traditionele houtoven op het domein gebruiken om zelf brood of pizza te maken… ons domein en vakantiecentrum bieden binnen en buiten heel wat mogelijkheden voor een fijne invulling van de dag.
  • We zijn trots op onze inclusieve werking. De interactie tussen onze medewerkers, vakantiegasten, vrijwilligers, mensen in sociale tewerkstelling… is een echte meerwaarde. Iedereen is gelijkwaardig, iedereen is welkom en leert van elkaar.
  • Wanneer starten we ermee? We werken nu samen met vzw De Bolster de praktische details uit. Tegen het einde van dit jaar en ten laatste tegen begin volgend jaar starten we met de dagondersteuning.


Ben je geïnteresseerd?


Ken je iemand die graag een plaatsje in het Kleppe dagatelier zou willen? Laat het ons weten via e-mail op info@dekleppe.be. We bezorgen je graag meer informatie. In afwachting van goedkeuring door het VAPH kunnen we alvast plaatsjes op de wachtlijst invullen.