Dagondersteuning op De Kleppe

  • Posted on: 15 July 2022
  • By: vrijwilliger
Dagatelier De Kleppe_ontdek je natuur

De Kleppe maakt sinds 2023 deel uit van vzw De Bolster. Deze samenwerking geeft ons de mogelijkheid om een extra zorgaanbod voor dagondersteuning uit te bouwen!

We richten ons met het Kleppe dagatelier in eerste instantie op mensen met een mentale beperking of ASS met een PVB (of PAB) persoonsvolgend budget. Maar ook personen die (nog) geen budget hebben zijn welkom. De Kleppe kan voor hen een dagbesteding bieden als RTH-aanbieder (Rechtstreeks Toegankelijke Hulp). Dit aanbod is in onze regio (Brakel) nog niet aanwezig, dus we hopen hiermee een oplossing te bieden voor wie dagbesteding kan gebruiken.


Wat is PVB en PAB?

Het persoonsvolgend budget (PVB) is een budget op maat waarmee meerderjarige personen met een beperking zorg en ondersteuning kunnen inkopen (binnen een eigen netwerk, bij vrijwilligersorganisaties, bij individuele begeleiders, bij professionele zorgverleners en bij door het VAPH vergunde zorgaanbieders). Een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) is een budget dat het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) geeft om de assistentie voor je kind (thuis of op school) te organiseren en te financieren. Enkel minderjarigen kunnen een persoonlijke-assistentiebudget aanvragen.

Je vindt alle informatie over persoonlijke budgetten op de website van het VAPH.


Wat is Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH)?

Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) is beperkte ondersteuning waarvoor je geen goedkeuring van het VAPH nodig hebt. Je hoeft hiervoor dus geen aanvraag bij het VAPH in te dienen. Op De Kleppe onderscheiden we twee vormen van ondersteuning via RTH.

  • Enerzijds het dagatelier voor personen met (een vermoeden van) een beperking die nog geen budget hebben vanuit het VAPH. Samen met personen met een PVB persoonsvolgend budget, vormen zij een groep die samen actief aan de slag gaat op De Kleppe onder permanente begeleiding. Via dit systeem kan je 90 dagen per jaar of twee dagen per week gedurende 45 weken bij ons terecht. De deelnemers betalen een beperkte dagprijs voor de logistieke kost en het middageten.
  • Anderzijds de ambulante ondersteuning voor personen die omwille van bepaalde fysieke, mentale, psychische, … beperkingen of ASS niet meer aan de slag kunnen op de arbeidsmarkt en dus nood hebben aan taken ‘op maat’ met de nodige opvolging en ondersteuning. Zij gaan op een zelfstandige manier alleen of samen met anderen actief aan de slag op De Kleppe. Er is een nauwe opvolging van de taken en het functioneren en er is steeds begeleiding aanwezig. De tijdsinvulling is in samenspraak en hoeft dus ook niet per dag ingevuld te worden. Zij betalen geen extra bijdrage.Wat kan je verwachten in het Kleppe dagatelier?

  • De Kleppe is een vakantiecentrum voor kwetsbare groepen, mensen met een beperking, personen die zorg nodig hebben.. We kregen al in 2018 als eerste vakantiecentrum in Vlaanderen het autismevriendelijk label van Autisme Centraal. Onze gebouwen zijn gelegen op het domein van een voormalig klooster in Everbeek (Brakel). Onze parel is onze grote belevingstuin waar gasten kunnen genieten, proeven, voelen... en kennis kunnen maken met onze boerderijdieren.
  • De dagbesteding op De Kleppe zal dan ook in het teken van dieren, natuur en tuinbeleving staan. Samen aan de slag met alle lekkers uit de tuin, in contact komen met de dieren, de traditionele houtoven op het domein gebruiken om zelf brood of pizza te maken… ons domein en vakantiecentrum bieden binnen en buiten heel wat mogelijkheden voor een fijne invulling van de dag. Ook creativiteit en het bouwen van een ontmoetingsplaats komen aan bod. We structureren ons aanbod in drie clusters: dierenverzorging, tuin en kunst & creëren.
  • We zijn trots op onze inclusieve werking. De interactie tussen onze medewerkers, vakantiegasten, vrijwilligers, mensen in sociale tewerkstelling… is een echte meerwaarde. Iedereen is gelijkwaardig, iedereen is welkom en leert van elkaar.

Een zinvolle dagbesteding voor (jong)volwassenen met een mentale beperking en/of (vermoeden van) ASS waarbij mens, dier en natuur centraal staan. Op maat en op tempo van elk
individu. Met oog voor ieder zijn talenten en krachten, maar ook voor ieder zijn behoeften en noden. Het dagatelier streeft naar het verhogen van de zelfredzaamheid en eigenwaarde van de gasten door middel van een actieve rol op te nemen in het team en de werking.


Ben je geïnteresseerd?


Ken je iemand die graag een plaatsje in het Kleppe dagatelier zou willen? Laat het ons weten op dagatelier@dekleppe.be.

Lees hier alvast wat meer praktische informatie
Je kan ons ook altijd bereiken op het nummer 0470 02 83 99.