Dichtbij (-20km)

Vakantiecentrum De Kleppe ligt in het hart van de Vlaamse Ardennen, een schitterende streek waar altijd iets te beleven valt. We geven je een overzicht van leuke en ontspannende activiteiten en recreatiedomeinen.


Wandelen in Everbeek

 • De Kleppe stippelde zelf een mooie wandelroute van ongeveer 5 km uit; deze is volledig toegankelijk voor rolstoelen.Bekijk hier de route
 • Het Everbeekpad en tal van andere mooie bewegwijzerde wandelingen:
 • Het natuurgebied Everbeekse Bossen


Anobli – wijndomein in Ghoy (4,5km van De Kleppe)

Mooie uitstap voor fietsers en wandelaars. Met de auto: parking aanwezig.
Toegankelijkheid: Uitbaters Kurt en Sonja doen grote inspanningen in verband met toegankelijkheid. De rondleiding door de wijngaard lukt met een gewone rolstoel en een gemotiveerde duwer. Voor zware elektrische rolstoelen is het terrein niet geschikt. Vooraan is een toilet dat toegankelijk is met een gewone rolstoel, wel zonder extra armsteunen.

 • Familiaal wijndomein op 2,5 hectare. Ontvangst van kleine en grote groepen, met verschillende formules. De rondleidingen kunnen gegeven worden in NL, FR of ENG.
 • Laat je rondleiden in de wijngaard en geniet van een degustatie in het wijnatelier. Voor groepen van max 15 personen, duur ongeveer 45 minuten.
 • Reserveer je plaatsjes in de wijnbar met bijhorende tapas.
 • Liever wining & dining? Maak een afspraak voor lunch of diner met bijhorende wijnen. Voor groepen tot 30 personen.


Gemeente Brakel (6 km van De Kleppe)

Bereikbaarheid: Brakel is bereikbaar met lijnbus 30.


Recreatiedomein De Rijdtmeersen te Brakel (6 km van De Kleppe)

Toegankelijkheid: de verharde paden zijn toegankelijk voor rolstoelen en rollators.

 • De Rijdtmeersen is een groene omgeving, ideaal om te wandelen. Er zijn voldoende rustbanken, een speelplein voor de allerkleinsten en een Finse piste om te joggen.
 • Adres: Meerbeekstraat 79 te 9660 Brakel


Zwembad Brakel (6 km van De Kleppe)

Toegankelijkheid: Het gebouw is volledig drempelloos. Er is een grote kleedcabine met lift om personen van rolstoel te verplaatsen. Er zijn ‘natte’ rolstoelen en een rollator die tot in het zwembad kunnen. In beide baden is een plateaulift waar je met de rolstoel op kan rijden om personen op deze manier in het water te laten. In de douche zijn aangepaste douches en een zitje aanwezig.


Het Mijnwerkerspad te Brakel (6km van De Kleppe)

Toegankelijkheid: het pad is toegankelijk voor rolstoelen.

 • Tussen het groen vind je het Mijnwerkerspad, een verhard wandel- en fietspad.
 • Bezienswaardigheid onderweg is De Verrebeekmolen


Familiebowling De Kaai (6km van De Kleppe)

Toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Bowlingramp aanwezig (hellend vlak waar je met een rolstoel onder kan rijden), een ideaal hulpmiddel voor personen met een motorische handicap en een zwakke handfunctie.


Stad Geraardsbergen (6 km van De Kleppe)

Bereikbaarheid : bereikbaar met lijnbus 30, bushalte op 50 m van De Kleppe en halte in centrum Geraardsbergen.

Geraardsbergen : een stad met een cultureel verleden, feesten en folklore. Geraardsbergen is de stad van de drie “M’s” : Manneken Pis, de Muur en de Mattentaarten.Bezoek het toeristisch infokantoor “De Permanensje” en aansluitend het Manneken Pis Museum. Toegankelijkheid: rolstoeltoegankelijk, er is een invalidentoilet aanwezig.

Andere bezienswaardigheden:

 • de bekende Muur van Geraardsbergen (niet geschikt voor personen met een fysieke beperking)
 • de Kapel van de Oudenberg (van op de parking is de kapel te bereiken met een rolstoel)
 • de neogotische Sint-Bartholomeuskerk (toegankelijk via de linker zijbeuk)
 • het Lucifermuseum, Chantillymuseum en sigarenmuseum (niet geschikt voor rolstoelen)
 • laatste zondag van februari : Historische Krakelingenstoet en Tonnekesbrand
 • Meer info op Visit GeraardsbergenLUNCH-TIP: Bezoek je Geraardsbergen? En ben je op zoek naar een rolstoeltoegankelijke plek voor een lekkere lunch, of een ijsje of pannenkoek in de namiddag? Brasserie My'Lunchtime op de mooie site Nieuw Hunnegem is volledig toegankelijk voor rolstoelen en beschikt over een groot, toegankelijk toilet.

 • Meer info op www.my-lunchtime.be
 • GSM : 0494/52 66 65
 • Te combineren met een bezoek aan Musea Hunnegem. Het volledig gelijkvloers is 100 % rolstoeltoegankelijk nl. Museum Huge in de kerk en paxzaal, tentoonstelling in de pandgang en in de kapittelzaal. Voor het Vlaamse filmmuseum op de verdieping is een traplift aanwezig. Het museum zelf heeft geen rolstoeltoegankelijk toilet maar de brasserie My'Lunchtime ernaast wel.


Workshop mattentaarten in Geraardsbergen

In cultuurcafé The Preacher kan je een workshop volgen rond de Geraardsbergse mattentaart. Je leert zelfs je eigen mattentaart maken! Smakelijk en veel plezier!


Korte keten markt Geraardsbergen

Let op: deze markt is er niet heel het jaar door. Raadpleeg de website voor meer info.
Wekelijkse korte keten markt op zaterdag, van 9u30 tot 12u30: verkoop van lokale korte keten voedingsmiddelen van verschillende landbouwers/producenten uit regio Geraardsbergen, op een mooie locatie in Stadsboerderij Hunnegem.
Het doel van korte keten is de lokale landbouw ondersteunen en het voor de consument makkelijker maken om meer lokale voedingsproducten te gebruiken.


Interactieve wandelzoektocht in Geraardsbergen

Zin in een avontuurlijke wandeling door Geraardsbergen? Threejays ontwikkelde een aantal city games, waaronder ook eentje helemaal op maat van kinderen! Een city game is een interactieve wandelzoektocht waarbij een groep mensen aan de hand van een tablet en een rugzak met hulpmiddelen puzzels en opdrachten moet oplossen. Door de puzzels op te lossen, kom je de volgende locatie te weten. De zoektocht kan zowel in groepjes deelnemers tegen elkaar als met 1 groepje alleen gespeeld worden. De wandeltochten zijn zo'n 2,5 - 3 km lang.
Je vindt alle informatie op de website van Threejays.


Ambachtelijke brouwerij Gemeldorp (7 km van De Kleppe)

Brouwerij Gemeldorp in Deftinge (Lierde) kiest voor lokale producten, eigen gekweekte hop, honing in plaats van industriële suikers… Het resultaat? Puur natuur bieren, vol van smaak, laag aan gluten en licht verteerbaar. De bieren kregen het etiket “Gaudium” (vreugde) en de naam van een beroep. Wij proefden al de “Verpleegster” en de “Metser”. Aan u om het hele gamma te ontdekken!

Brouwerijbezoek op afspraak. Brouwer Danny geeft u graag een gedreven en vakkundige uitleg over het brouwproces. Er wordt afgesloten met een lekkere proeverij. In het winkeltje kan je uiteraard de biertjes aankopen, maar ook kaas en honing.

 • Toegankelijkheid. De brouwerij is voldoende rolstoeltoegankelijk. De ruimte is wel niet zo groot, dus eerder op maat van een kleine groep. Het toilet is niet aangepast, voor toiletbezoek is dus hulp nodig.
 • Elleboogstraat 29, 9570 Deftinge
 • Meer informatie op https://www.br-gemeldorp.com
 • Reserveer via 0473 422 753.

 • Wandelen in de verschillende natuurreservaten van Natuurpunt Boven-Dender

  Natuurpunt Boven-Dender beschikt over diverse prachtige natuurreservaten waar je uren kan wandelen zoals Raspaillebos, Moenebroek, Kortelake, Boelaremeersen, Boelarebos enz. Meer info vind je hier op de website van Natuurpunt.


  Ambachtelijke brouwerij De Graal (7 km van De Kleppe)

  Toegankelijkheid: volledig rolstoeltoegankelijk, er is een invalidentoilet
  Brouwerij De Graal is een ambachtelijke brouwerij in het hart van de Vlaamse Ardennen.

  • Geleide bezoeken voor 10 tot 30 personen
  • Gezien het drukke brouwschema moet je tijdig reserveren
  • Adres: Industrielaan 42a – 9660 Brakel
  • Meer info op de website van De Graal


  Hôpital Notre Dame à la Rose te Lessen (7 km van de Kleppe)

  Toegankelijkheid: toegankelijk voor rolstoelen. Bezoek met gids op maat van de doelgroep.
  Bereikbaarheid: niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

  Hôpital Notre Dame à la Rose is één van de oudste hospitalen van Europa. De statige en authentieke architectuur is ook een plek vol emoties, met duizend facetten: de barokke kapel, de kruisgang, de tuinen, het museum, het restaurant, de ziekenzaal, het klooster… In dit betoverende oord zijn zorg voor ziel en lichaam onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kan er individueel, met je gezin of in groep op bezoek, met of zonder gids.


  Acker & Go Distillery (8 km van De Kleppe)

  Toegankelijkheid: toegankelijk voor rolstoelen
  Bereikbaarheid: moeilijk bereikbaar met openbaar vervoer

  Acker & Go Distillery is een opstartende distilleerderij in Geraardsbergen. Ze produceren dranken op basis van zoveel mogelijk inheemse grondstoffen en hier in de Vlaamse Ardennen geproduceerde producten, o.a. Gin: de Gybergh 42, een gin op basis van Vlierbes, Lavendel en Hysop. Daarnaast zijn er nog meerdere gins in de pijplijn maar ook jenever, Eau de Vie van lokaal fruit en persresten distillaten. Hilde en Alfred zijn ook bereid om ter plaatse te komen voor een “gin-tasting”. Maak hiervoor een afspraak via 0468/19 52 28.


  Provinciaal Recreatiedomein De Gavers (op 10,5 km van De Kleppe)

  Toegankelijkheid: rolstoeltoegankelijk, tillift aan instructie/zwembad.
  Autismevriendelijk: Er is een autismevriendelijk stappenplan beschikbaar.
  Bereikbaarheid: met openbaar vervoer, neem Lijnbus 30 aan de bushalte op 50 m van De Kleppe tot Station Geraardsbergen; stap daar over op Lijnbus 76 die rijdt tot de ingang van De Gavers.

  • De Gavers is een prachtig recratiedomein aan de Dender in Geraardsbergen.
  • Aan de Gaverplas kan je wandelen, zwemmen, op het strand liggen of met het Gavermeer varen.
  • Het Gaversbad is een complex met zwembaden, sportzalen en sauna.
  • Er is een grote keuze aan sporten, zoals balsporten, watersporten, fietsen, avontuurlijk minigolven, hengelen, inlineskaten, gocarten, trampolinespringen, steppen, boogschieten, en klimmen. Waar nodig krijg je begeleiding van sportmonitoren.

  Praktisch :

  • Adres: Onkerzelestraat 280, 9500 Geraardsbergen
  • Steunpunt Vakantieparticipatie biedt voor sommige activiteiten korting aan personen of groepen met een laag inkomen.
  • Meer informatie op de website van De Gavers


  Museum ‘t Aloam (10,6 km van De Kleppe)

  Toegankelijkheid: deze uitstap is minder geschikt voor mensen met een beperking.

  Het museum 't Aloam bevindt zich in een historische watermolen uit 1293. De molen werd meermaals verbouwd en bleef in werking tot 1992. Je kan er op bezoek in de gerestaureerde molen, de originele molenaarswoning, en het oude klaslokaaltje anno 1900. Je vindt er ook een grote verzameling gereedschappen van oude ambachten zoals hoefsmid, schoenmaker, kuiper, smid, steenkapper, loodgieter, sigarenmaker, hoedenmaker, strovlechter, enzovoort.


  Boembekemolen (12 km van De Kleppe)

  Toegankelijkheid: In het bezoekerscentrum is de benedenverdieping, inclusief het sanitair, rolstoeltoegankelijk. Het terras is ook toegankelijk en er is een rolstoelwandeling van zo'n 5km voorzien.
  Bereikbaarheid: Via openbaar vervoer bereikbaar met de belbus (op voorhand reserveren) en nog even wandelen.

  De watermolen Boembekemolen is een bezoekerscentrum van Natuurpunt. De molen ligt aan de kruising van Mijnwerkerspad en de Zwalm. Je kan er terecht voor informatie, gegidste wandelingen voor groepen (op voorhand reserveren), een bezoekje aan de watermolen en een lekker drankje op het gezellig terras. De wandeling van 5 km is vlot rolstoeltoegankelijk. Halverwege (aan het einde van het Mijnwerkerspad, een oude spoorbedding) kom je ook een rustplaats met bankjes tegen.


  De Beverse Kaasmakerij (13 km van De Kleppe)

  Toegankelijkheid: rolstoeltoegankelijk. Bezoek op maat van de doelgroep (ook mogelijk in het Frans, Engels en Duits).
  Bereikbaarheid: niet bereikbaar met openbaar vervoer.

  De Beverse Kaasmakerij is een gespecialiseerd melkveebedrijf waar de verse melk tot kaas wordt verwerkt. Bezoek aan kaasproductie en kaasrijping en landbouwbedrijf met deskundige uitleg over het productieproces. Degustatie van een 8-tal kaassoorten met drankje.

  • Adres: Kerkhove 64 , 1547 Bever
  • Groepen vanaf 20 personen worden ontvangen na reservatie.
  • Meer informatie


  De Helix te Grimminge ( 13 km van De Kleppe)

  Toegankelijkheid: toegankelijk voor rolstoelen, er is een invalidentoilet.
  Bereikbaarheid: met openbaar vervoer : Neem Lijnbus 30 aan de bushalte op 50 m van De Kleppe tot Station Geraardsbergen; stap daar over op Lijnbus 76 tot halte Gavers; vandaar nog anderhalve km stappen.

  • Vlaams Kennis en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu
  • Twee permanente tentoonstellingen : “Milieu en Gezondheid” en “Stilte en Geluid”
  • Educatieve tuin
  • Vertrekpunt wandeling naar het Raspaillebos
  • Adres: Hoogvorst 2 – 9506 Grimminge
  • Meer informatie


  Provinciaal Archeologisch Museum te Velzeke (19 km van De Kleppe)

  Toegankelijkheid: toegankelijk voor rolstoelen, er is een invalidentoilet aanwezig en een rolstoeltoegankelijke lunchruimte voor max 75 personen. Rondleiding op maat van de doelgroep, ook voor personen met een verstandelijke beperking alsook voor blinden.
  Autismevriendelijk: Er is een autismevriendelijk stappenplan beschikbaar.
  Bereikbaarheid: niet bereikbaar met openbaar vervoer.

  • Een ontdekkingstocht van prehistorie tot de Merovingische tijd! Talrijke, opgegraven voorwerpen tonen 200.000 jaar geschiedenis.
  • Dynamische rondleidingen! Je kan voorwerpen aanraken en uitproberen, je kleden als prehistorisch jager of wapens van een legionair uittesten. Een boeiende en leuke reis doorheen de tijd.
  • Je kan verschillende rondleidingen combineren; programma’s worden naar wens aangepast. Neem hiervoor contact met het museum.
  • Speciaal tarief voor De Kleppe groepen. Max. 12 deelnemers per gids (max. 24 per 2 gidsen). Op voorhand reserveren.
  • Adres: Doolbosweg 2 – 9620 Zottegem
  • Meer informatie


  Wandelen met Alpaca’s (11 km van De Kleppe)

  Toegankelijkheid: deze activiteit is niet geschikt voor rolstoelen
  Bereikbaarheid: niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

  Gaan wandelen met alpaca’s of dwerglama’s, de allersnoezigste diertjes op aarde! Het zijn zeer gevoelige dieren die enkel met je meegaan als ze je vertrouwen. Eens je hun vertrouwen hebt, kan je zalige wandelingen maken, waar zowel jij als de alpaca enorm van genieten. Eco Snooze organiseert wandelingen voor zowel sportieve wandelaars als minder mobiele mensen. Iedereen is van harte welkom. De wandeling loopt door een groot natuurgebied van 12 hectare, met de prachtige fauna en flora van de Vlaamse Ardennen. Door de vele bronnen in de buurt ligt het parcours er soms nogal modderig bij. Doe zeker regenlaarzen of wandelschoenen aan.


  Park van Breivelde te Zottegem (ongeveer 15 km van De Kleppe)

  Zeer mooi park met vijvers en bos met maar liefst 54 verschillende boomsoorten. Er is ook een leuke tearoom en terras in de zomermaanden.


  Toegankelijk reizen in de Vlaamse Ardennen

  In de brochure van Toeren met Taxi's vind je een overzicht van bezienswaardigheden met een toegankelijkheidslabel.