Snoezelruimte

De snoezelruimte staat ter beschikking van onze gasten. We maken wel goede afspraken tussen de verschillende groepen en/of gezinnen. De snoezelruimte ligt in het hoofdgebouw (Grote Kleppe, Kleine Kleppe), dus wie in één van de Mini-Kleppe verblijft, kan de snoezelruimte enkel tijdens de kantooruren gebruiken en mits voorafgaand akkoord en begeleiding van een Kleppe-medewerker.

Wat is snoezelen?

Het woord ‘snoezelen’ is een samentrekking van twee woorden, namelijk snuffelen en doezelen. Snoezelen is ontspannen en in contact komen, in een kamer die ingericht is om de zintuigen aangenaam te kunnen prikkelen. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van voorwerpen, geuren, kleuren, geluiden en beelden. In de snoezelruimte kan de zorgverlener of begeleider gerichte prikkels aanbieden. De keuze van het kind staat uiteraard op de eerste rij. De intensiteit van de prikkels moet zodanig zijn, dat het kind geprikkeld en uitgedaagd wordt om te ontdekken, maar niet overprikkeld geraakt. De kinderen verkennen zelf, en kiezen zelf wat ze doen, op hun eigen tempo.

Snoezelruimte

Voor wie is snoezelen?

Een snoezelruimte wordt vaak gebruikt om een persoon met autisme tot rust te brengen en te laten ontspannen. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking of dementie wordt snoezelen meestal aangeboden. Maar snoezelen kan ook perfect voor hoogsensitieve personen, gezinnen, kleuters en peuters… Het is wel belangrijk op maat van de persoon te snoezelen en de interesses en wensen te respecteren. Snoezelen is geen wondermiddel en werkt dus ook niet bij iedereen. Gelukkig is snoezelen zeer breed en bieden wij binnen ons aanbod snoezelmaterialen voor ieder wat wils.

In het algemeen heeft snoezelen een positieve invloed op het welbevinden van mensen, alsook op hun gevoel van eigenwaarde.

Snoezelmateriaal

In de snoezelruimte vind je onder meer comfortabele lig- en zitplaatsen met vloermatten, kussens, zitbanken en zitzakken, een cocoon hangmat, een bubbelunit, rainflower, discolamp, geurvernevelaar, projecties op de muur, muziek, een voelmuur, een spiegelpraatpaal, een gekke bekkenspiegel, verduisterende gordijnen, dekentjes, massagemateriaal, een geurende geluidendobbelsteen,…

Snoezelruimte

De inrichting van onze snoezelruimte werd mogelijk dankzij de gewaardeerde steun van de Lions Club Geraardsbergen en Kiwanis Zottegem.