In de regio (+20km)

Provinciaal Archeologisch Museum Ename (20 km van De Kleppe)

Toegankelijkheid: toegankelijk voor rolstoelen, er is een lift aanwezig en er is een invalidentoilet. Programma’s voor mensen met beperkingen en speciale voorzieningen voor mensen met een visuele beperking en slechthorenden.
Autismevriendelijk: Er is een autismevriendelijk stappenplan beschikbaar.
Bereikbaarheid: moeilijk met openbaar vervoer

In Ename ademt zowat het ganse dorp geschiedenis uit! Er is de archeologische site met de restanten van een benedictijnenabdij, iets hogerop is er het beschermde Bos t' Ename, in het dorp vind je de prachtig gerestaureerde Sint-Laurentiuskerk en als verzamelpunt van alle informatie: het Provinciaal Archeologisch Museum (of PAM) Ename. En dan zwijgen we nog over wat je niet ziet: ooit stond hier een burcht die de grens van het Duitse keizerrijk moest beschermen. In het museum vind je hier het verhaal van terug.

 • Permanente tentoonstelling over het leven van de Middeleeuwen tot nu.
 • Adres: Lijnwaadmarkt 20 – Oudenaarde
 • Meer informatie


Centrum Ronde Van Vlaanderen Oudenaarde ( 20 km van De Kleppe)

Toegankelijkheid: Toegankelijk voor rolstoelgebruikers, er is een lift aanwezig en twee rolstoelen ter beschikking. Er is een toegankelijk toilet aanwezig. Ook de brasserie is toegankelijk. Voor personen met ASS zouden we dit bezoek niet aanraden (veel prikkels).
Bereikbaarheid: bus 30 van De Kleppe richting Oudenaarde. Gratis parking op wandelafstand.
Tip: Een uitstap naar Oudenaarde is een aanrader als dagactiviteit! Op donderdag is er ook een grote toegankelijke markt. Aan het marktplein vind je veel toegankelijke tavernes en restaurants.
En voor het Centrum Ronde Van Vlaanderen krijg je als gast van De Kleppe een speciaal tarief! Ook op fietsverhuur krijg je 20% korting. Je kan je fietsen online reserveren via de website van Centrum Ronde van Vlaanderen. Stuur ons een mailtje en we bezorgen je de kortingscode.

Nergens ter wereld leeft het wielrennen meer dan in Vlaanderen. Fietscultuur in Vlaanderen is dan ook een van de redenen waarom mensen vanuit de hele wereld naar Vlaanderen komen. De passieve wielerliefhebber komt de onbeschrijflijke sfeer tijdens de wielerwedstrijden opsnuiven en/of het roemrijke verleden van de wielerwedstrijden (her)beleven. De actieve fietser wil daarbovenop in het spoor van zijn helden aan den lijve ondervinden hoe het voelt om over de legendarische hellingen en dito kasseistroken te dokkeren.

In het Centrum Ronde van Vlaanderen, komen ze beide aan hun trekken. Tijdens een bezoek aan de expo van de Ronde van Vlaanderen herbeleef je de mooiste momenten van Vlaanderens Mooiste. Maak gebruik van de audiogidsen, ingesproken door Carl Berteele, of reserveer een van onze gidsen (uit het peloton). Maar het Centrum Ronde van Vlaanderen heeft ook alles in huis om de actieve fietser te bedienen. Fietsverhuur (incl. helm en koersschoenen), omkleedruimtes, douches en lockers.

Ontdek zeker ook onze Rondeshop! Hier vind je een uitgebreide collectie fiets- en vrijetijdskledij voor zowel mannen, vrouwen als kinderen en dit voor elk budget. Je vindt er ook sportvoeding, boeken over de koers, kaarten en posters, juwelen en souvenirs, giftcards en originele cadeaupakketten.
In het Centrum Ronde van Vlaanderen vind je alles onder één dak. En dan is er uiteraard nog Peloton Café, dé plek om opnieuw op krachten te komen of om samen met andere wielergezinde zielen bij te praten. Kortom, het Centrum Ronde van Vlaanderen is de ideale uitvalsbasis voor iedereen die van wielrennen houdt. Live Ride & Love de koers, daar draait het allemaal om. Alle informatie vind je op www.crvv.be.


Voor sportievelingen: The Outsider te Oudenaarde (ongeveer 20 km)

Toegankelijkheid: moeilijk voor personen met een fysieke beperking. Er is een invalidentoilet aanwezig.
Bereikbaarheid: moeilijk bereikbaar met openbaar vervoer

 • Keuze uit verschillende attracties zoals kajaktocht, blotevoetenpad, klimcontructie, aperitiefshooting, volksspel Oudenaards bierebollen,...
 • Adres: Donkstraat 50 te Oudenaarde
 • Meer informatie


Dierenpark Pairi Daiza (23 km van De Kleppe)

Toegankelijkheid: Pairi Daiza is toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Je kan er ook rolstoelen lenen op reservatie. We krijgen van groepen wel af en toe de feedback dat de ondergrond in het park niet overal even geschikt is voor rolstoelen. De website van Pairi Daiza vermeldt dat het park toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelen, met uitzondering van 6 plaatsen (de “hangbruggen”, het Aquarium, de uitkijktoren met de giraffes, het Kabinet van Dr. Yu, de Mersus Emergo en de Crypte).

Bereikbaarheid: Neem lijnbus 30 tot Station Geraardsbergen en neem daar de trein naar Station Cambron-Casteau (lijn Bergen-Ath) (treinreis ongeveer 35 min); van het station Cambron-Casteau is een voetgangersparcours aangelegd tot het dierenpark (ongeveer 900 meter stappen)

 • Een aanrader voor een leuke daguitstap!
 • Adres: Domaine de Cambron – 7940 Brugelette
 • Meer informatie


Het Park van Edingen (23 km van De Kleppe)

Bereikbaarheid: Neem lijnbus 30 tot Station Geraardsbergen en neem daar de trein naar Station Edingen (lijn Brussel); vanaf Station Edingen 750 meter stappen).

Edingen is een Middeleeuwse stad met een prachtig park van 182 ha opgenomen in de lijst van Belangrijk Erfgoed van Wallonië. Je kan het kasteel bezoeken, de paardenstallen, de kapel en de tuinen. Het park van Edingen is één van de mooiste tuinen van Wallonië.


Bio-geitenboerderij De Volle Maan (25 km van De Kleppe)

In Sint-Lievens-Houtem ontvangen Bart en Kathelijne je graag op hun geitenboerderij. Je leert hoe op ambachtelijke wijze de biologische geitenkaas gemaakt wordt, je maakt kennis met het biologisch boeren en je kan vrijblijvend afsluiten met het proeven van de heerlijke producten!

 • Bereikbaarheid: moeilijk met openbaar vervoer
 • Toegankelijkheid: er is voldoende ruimte voor busjes (rolstoelgebruikers) en heel de omgeving van het bezoek is vrij toegankelijk.
 • Praktisch: de rondleiding zelf duurt ongeveer een uurtje. Alles speelt zich in open lucht af, dus best gepaste kledij voorzien. Er zijn voldoende afdaken zodat bij hevige regen of zon gescholen kan worden.
 • Extra’s: er zijn verschillende opties om je bezoek af te sluiten met een proeverij (hapjes, kaasfondue, een dessertje of een kaasplankje). Ook dranken (koffie, thee, bio-appelsap, prosecco…) kan je mee bestellen. Voor deze extra’s betaal je een supplement per persoon.
  Neem contact op met De Volle Maan voor een prijsopgave.
 • Adres: IJshoutestraat 70, 9520 Sint-Lievens-Houtem
 • Meer info: www.devollemaan.be


Huifkartocht in Wannegem-Lede ( 28 km van De Kleppe)

Een toegankelijke huifkarrit door de Vlaamse Ardennen. Een fijne en laagdrempelige activiteit erbij in ons aanbod. Marc de koetsier laat je volop genieten van het verhaal van kastelen en windmolens, doorspekt met leuke anekdotes en volksverhalen. We gingen het zelf met enkele van de Kleppe-vrijwilligers beleven, een echte aanrader!

 • Toegankelijkheid: De vertrekplaats in Wannegem-Lede is toegankelijk. Er zijn geen trappen, en er is een aangepast toilet voor rolstoelgebruikers. De grote huifkar is aangepast voor rolstoelgebruikers (max 4 rolstoelen tegelijk). Voor groepen met veel rolstoelgebruikers kan de groep ook gesplitst worden en twee keer een rondrit gemaakt worden. Er is een toegankelijk zaaltje om iets te drinken.
 • Bereikbaarheid: niet bereikbaar met het openbaar vervoer

Keuze uit type huifkar of open koets naargelang aantal personen. Deze activititeit is ook geschikt voor grote groepen (zeker tot 50 personen). Er is dan de mogelijkheid om met meerdere huifkarren of koetsen samen uit te rijden. Verschillende arrangementen mogelijk (dagtocht met of zonder picknick, rit van 2-3 uur, rit door Oudenaarde,…).

Wil je er een daguitstap van maken, dan kan je ook combineren met een kruidenwandeling of workshop ter plaatse. Meer informatie.


Archeosite en museum van Aubechies ( 28 km van De Kleppe)

Toegankelijkheid: het museum en het gallo-romeinse gedeelte zijn rolstoeltoegankelijk; het prehistorische dorp buiten is minder geschikt voor rolstoelen. Er is een invalidentoilet aanwezig.
Bereikbaarheid: is niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

Het grootste gereconstrueerde dorp van België, van de prehistorie tot het Romeinse tijdperk. Wandel doorheen het openluchtmuseum en ontdek in de diverse woningen tal van voorwerpen uit het dagelijkse leven van vroeger. Het Gallo-Romeinse deel bestaat oa. uit een reconstructie van het heiligdom van Blicquy, een schuit en een villa.

 • Adres: Rue de l’ Abbaye 1y te Beloeil (Aubechies)
 • Prijzen: kiest u voor een rondleiding in groep, dan is er een gunstig tarief voor personen met een beperking. Is je groep groter dan 20 personen, dan krijg je het verminderde groepstarief voor scholen. Hier vind je alle prijzen.
 • Meer informatie over de Archeosite


Sneukelfietsen vanuit Wortegem-Petegem (30km van De Kleppe)

Fietsen voor personen met een beperking. Voor groepen en instellingen.

Zin in een heerlijke en toegankelijke fietstocht door De Vlaamse Ardennen?
De Sneukelfiets is een fietsproject voor mensen met een beperking. Vzw ’t Sneukelwiel heeft een fietsenpark van ruim 100 fietsen, waaronder heel wat speciale fietsen (rolstoelfiets, plateaufiets, driewieltandem, tandems, driewielfiets…). De werking steunt volledig op vrijwilligers.

Je kan de fietsen nu ook huren! Ter plaatse krijg je een kaartje met 4 mogelijke sneukelfietsroutes. Langs de routes is voldoende gelegenheid voor een hapje en een drankje.

 • Meer informatie? desneukelfiets@telenet.be – 0497 45 62 94
 • Fietsen huren? Hier vind je het reservatieformulier.
 • Je haalt de fietsen op vlakbij domein de Ghellinck in Elsegem. Adres: Beekstraat 1 Elsegem (Wortegem-Petegem)

Veel fietsplezier!


Kasteel en park van Beloeil ( 30 km van De Kleppe)

Toegankelijkheid: het park is toegankelijk voor rolstoelen; het kasteel enkel de benedenverdieping.
Bereikbaarheid: is niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

Het 14de eeuws kasteel is volledig gemeubileerd en bevat vele kunstvoorwerpen. De Franse tuin strekt zich uit over 25 ha. Je kan er met een treintje een rondrit maken.


Te bezoeken steden

De Kleppe is centraal gelegen om een bezoek te brengen aan volgende steden: Zottegem, Oudenaarde, Ronse, Aalst, Gent, Brussel.

Een uitstap naar Oudenaarde is zeker een aanrader als dagactiviteit: op donderdag is er ook een grote toegankelijke markt. Aan het marktplein vind je veel toegankelijke tavernes en restaurants. Je kan ook combineren met een bezoek een het Centrum Ronde van Vlaanderen.


Toegankelijk reizen in de Vlaamse Ardennen

In de brochure van Toeren met Taxi's vind je een overzicht van bezienswaardigheden met een toegankelijkheidslabel.