De Klepperende dierenreis van Jomba

  • Posted on: 31 August 2020
  • By: vrijwilliger
Jomba kamp 2020 op De Kleppe

Het was lang onzeker of het zou lukken maar in juli mochten we gelukkig naar jaarlijkse traditie een aantal JOMBA-kampen verwelkomen! Monitoren Evi en Hanne waren daar ook zeer blij mee! Een sfeerbeeld van een enthousiast jongerenkamp…

Dit domein van De Kleppe leent zich gewoon heel goed om ‘op den hof’ te blijven en een superleuke tijd te hebben

Hallo Evi en Hanne, met wie zijn jullie hier op vakantie?
Wij zijn een JOMBA-kamp. Deze kampen worden georganiseerd door Kazou, de jeugddienst van de CM, en zijn gericht op “Jongeren met bijzondere aandacht”. We hebben nu 17 deelnemers aan het kamp. Dit zijn jongeren met gedragsproblemen, met zware beperkingen, of met een mentale beperking… En daarbij dan 11 monitors, een eigen verpleegkundige en 2 verantwoordelijken. Gelukkig is er op De Kleppe plaats genoeg! We bezetten hier de Grote Kleppe, de Kleine Kleppe en onze kookploeg logeert apart in de Mini-Kleppe 1.

Op vakantie gaan in tijden van COVID-19, hoe gaan jullie hier mee om?
De voorbereiding van het kamp verliep alleszins anders. Zo hadden we online vergaderingen met de monitors. En de ontmoetingsdag waar deelnemers en hun ouders normaal op voorhand al eens komen kennismaken, mochten we niet organiseren. En eigenlijk weten we nog maar enkele weken zeker dat deze kampen doorgaan. We werken met een risicogroep dus is het ook logisch dat we bij de laatste versoepelingen hoorden. Binnen onze kampbubbel is fysiek contact natuurlijk onvermijdelijk. We moeten nu eenmaal iedereen kunnen verzorgen. Ook tijdens het spel en de dagelijkse omgang zijn er heel wat deelnemers met een mentale beperking die heel fysiek ingesteld zijn, dus die je altijd willen aanraken. Maar voor de rest houden alle begeleiders zich onderling natuurlijk wel aan de voorschriften. We dragen hier tijdens het gesprek nu ook mondmaskers, houden afstand, hebben de handen gewassen en ontsmet… Dus het lukt wel om het veilig te houden. De mensen van De Kleppe hebben ook alles goed voorzien: handgels, mondmaskers, informatieborden, regelmatig kuisen en ontsmetten, minder medewerkers en vrijwilligers op het terrein, koorts meten voor wie De Kleppe binnenkomt, alle namen noteren in een register, en zo meer.

Het is heel fijn dat Kazou nu al een aantal jaren op rij naar hier komt. Waarom kiezen jullie voor De Kleppe?
Er zijn hier heel wat voordelen. We hebben hier natuurlijk alle nodige zorghulpmiddelen ter beschikking. Geen gedoe om op voorhand tilliften en hoog-laagbedden te reserveren, alles is hier gewoon voorzien. Ook de snoezelruimte valt enorm in de smaak. Echt, ik denk dat elke deelnemer er wel al eens gebruik van gemaakt heeft! Ze vinden het helemaal geweldig om tot rust te komen in die mooie ruimte en onder begeleiding alle prikkels eens te ervaren. Het domein van De Kleppe is ook veilig. Het is helemaal omheind, wat het voor ons wel aangenaam maakt. Als de groep buiten is, kan je als monitor ook gerust zijn dat er niemand van het terrein weg kan. En de dieren! Natuurlijk, hoe zou ik die kunnen vergeten... dat is natuurlijk dé grote troef van De Kleppe!

Ja, jullie kampthema is “Klepperende dierenreis” lees ik. Het kamp staat in het teken van contact met de dieren?
Yes, we helpen elke dag met de verzorging van de dieren. En de Kleppe-vrijwilligers voorzien de belevingsmomenten met de geitjes, konijnen en kippen. Heerlijk om te zien hoe onze deelnemers reageren op die dieren! Ze bloeien helemaal open. We hebben ook de wandelingen met de ezels gedaan, dat was ook heel fijn. En we hebben niet alleen de boerderijdieren hier, we zijn ook op uitstap geweest naar Pairi Daiza, echt een heel mooi dierenpark vonden we dat!

Welke activiteiten hebben jullie hier nog gedaan?
Je hoeft hier ook niet altijd externe activiteiten te organiseren. Dit domein van De Kleppe leent zich gewoon heel goed om ‘op den hof’ te blijven en een superleuke tijd te hebben. Elke avond doen we een toneeltje in het overdekte stuk van de tuin. We hebben hier ook al filmavond gehouden, circusactiviteiten, waterspelletjes in de tuin, knutselmomenten binnen en buiten, mooie wandelingen hier in Everbeek zelf… Heel leuk allemaal.

En wat staat er nog op de agenda voor de rest van het kamp?
Het is onze laatste avond, dus straks houden we een feestje! We houden deze namiddag een paar rustige momenten zodat iedereen er vanavond in kan vliegen!

We wensen jullie een spetterend feest! En hopelijk tot volgend jaar op De Kleppe!