Groep in de kijker: Cosmos vzw

  • Posted on: 4 September 2019
  • By: vrijwilliger
Cosmos vzw op De Kleppe

Voor de laatste week van de vakantie mochten we op De Kleppe een enthousiaste, bruisende groep verwelkomen. Oudere mensen van verschillende nationaliteiten palaveren gezellig onder de grote magnoliaboom, een jonge kerel haalt een grapje uit en omhelst breed lachend een Afrikaanse ‘mama’, kindjes rennen door de tuin… In deze gezellige drukte staat Aïcha van Cosmos vzw ons graag even te woord.

Wat een energie straalt er van jullie groep af! Het is heel fijn om jullie bezig te zien.
Ja, we zijn hier met een vrij grote groep. En we hebben alle leeftijden en alle nationaliteiten door elkaar, dat geeft altijd veel dynamiek (lacht). En nu maken we ons net klaar om onze middagactiviteiten te starten. We verdelen ons in drie groepen: éen voor de mini-golf in Geraardsbergen, éen voor de wandeling met de alpaca’s in Brakel, en éen groep die hier blijft voor de dierenbeleving.

Kan je wat meer vertellen over Cosmos vzw? Wat doen jullie precies?
Cosmos is een Nederlandstalige organisatie die actief is in Anderlecht. Wij richten ons in de eerste plaats op senioren en mensen met zorgvragen. We brengen mensen samen en bieden hen verschillende diensten en activiteiten aan. Veel oudere mensen in onze buurt zijn alleen, eenzaam. Door Cosmos hebben zij opnieuw sociale contacten. We stellen ook kwetsbare mensen tewerk via artikel 60 of DSP-doorstromingscontracten zodat ze hun kansen kunnen verhogen op de arbeidsmarkt. Zij werken dan bijvoorbeeld in ons sociaal buurtrestaurant. Daar kan iedereen elke dag lekker, vers en gezond komen eten, en aan een goede prijs. Iedereen is welkom, we willen een echte ontmoetingsplaats zijn. De activiteiten die we organiseren, zijn heel divers. Ik zou ze samenvatten onder de noemers “informatief, recreatief, vormend en intercultureel”. En 1 keer per jaar komen we op vakantie naar De Kleppe!

Ja, jullie komen al een aantal jaar inderdaad. Waarom kiezen jullie voor De Kleppe?
De inrichting is perfect voor ons. Alles is hier op maat van onze senioren en we kunnen hier alle zorghulpmiddelen gebruiken die we nodig hebben. En de omgeving is natuurlijk magnifiek. Het platteland, midden in de mooie natuur, zo rustig… Onze mensen leven in een drukke stad hé, dus dit is dan echt wel vakantie: een moment en een omgeving om even alles te vergeten en alleen maar te genieten.

Het is voor mij de derde keer dat ik meekom op vakantie naar De Kleppe. Het is hier elk jaar een mooie vakantie. 10 op 10! We zijn heel gelukkig hier. Bravo aan iedereen! (Liliane)

Jullie zijn er in de eerste plaats voor senioren, maar ik zie hier ook veel kindjes en jonge mensen.
Ja, de kleinkindjes zijn altijd van harte welkom op onze jaarlijkse vakantie. En onze vrijwilligers zijn meestal jonge gasten. Het is super om te zien hoe goed iedereen het met elkaar kan vinden, alle leeftijden en alle nationaliteiten. En hoe iedereen graag helpt. Spontaan. Onze beurtrol voor de afwas bijvoorbeeld, dat geeft nooit problemen. Wist je trouwens dat we in onze werking mensen van 29 verschillende nationaliteiten hebben? Brussel is echt multicultureel hé (lacht). En Cosmos vzw is intercultureel: verschillende culturen die zich betrokken voelen, die met elkaar activiteiten doen, die elkaar appreciëren én meebouwen aan onze zelfde samen-leving!

Jullie blijven een weekje op De Kleppe. Wat hebben jullie zoal gedaan, of wat staat er nog op de agenda?
Elke dag hebben we wel meerdere activiteiten. De dieren van De Kleppe zijn een grote troef: we hebben regelmatig kleine groepjes die de dierenbeleving volgen. En met dit goede weer profiteren we natuurlijk zoveel mogelijk van de prachtige tuin: we doen onze dagelijkse gymnastiek buiten, we eten buiten, onze verwen-avond met massage kan hier ook gewoon buiten,… We hebben voor de rest ook al een mooie wandeling gemaakt in de Everbeekse bossen, we plannen nog uitstapjes naar Oudenaarde en Geraardsbergen, onze avondactiviteiten zijn ook altijd leuk: we hebben al bingo gespeeld, buiten een film geprojecteerd, we plannen nog onze disco en ‘zotte avond’… Enfin, we amuseren ons!

Jullie enthousiasme is aanstekelijk. Nog een fijne vakantie gewenst!