Grootscheepse brandoefening in De Kleppe

  • Posted on: 19 April 2019
  • By: vrijwilliger
Brandoefening in De Kleppe

Op donderdag 18 april was De Kleppe het decor voor een grootscheepse brandoefening. Voor de brandweer van Brakel bood deze oefening een uitstekende gelegenheid om verschillende evacuatietechnieken in te oefenen.

“Voor De Kleppe is brandveiligheid uiteraard een zeer belangrijke zorg”, aldus coördinator Robin Ronsyn, “het feit dat ons centrum perfect uitgerust is om grote groepen mensen met een fysieke of mentale beperking te ontvangen, wil zeggen dat er hier ook heel wat meer komt kijken bij brandveiligheid dan in een doorsnee vakantiewoning. De Brakelse brandweer kon in onze gebouwen dan ook een mooi scenario voor een grote brandoefening uitwerken.”

Om precies 19u30 op donderdagavond liep een telefoontje van De Kleppe binnen in de brandweercentrale van Brakel. Deze oproep zette de oefening in gang. “De bedoeling is dat onze mensen elke oefening aanpakken als een echte noodsituatie. Zij kennen het scenario niet en starten dus met het inschatten van de situatie en het opsporen van de brandhaard”, aldus luitenant Franky Thomas. Aan de oefening namen 25 brandweermannen van het brandweerkorps Brakel, 4 studenten van het 7de jaar Veiligheid aan het KA Geraardsbergen en 15 vrijwilligers van De Kleppe deel. Om alles zo realistisch mogelijk te maken, werd gebruik gemaakt van kunstrook, gesimuleerde vlammen en geluidseffecten. Een aantal vrijwilligers van De Kleppe speelde de rol van slachtoffer. De brandweer kon zo verschillende evacuatietechnieken voor minder mobiele mensen inoefenen. Enkele personen in rolstoel en bedlegerige mensen werden door een raam van de eerste verdieping met de ladderwagen geëvacueerd.

De oefening werd afgesloten met het testen van de doorgangen, en een volledige rondleiding door alle gebouwen van De Kleppe. “Voor onze grote oefeningen werken we steeds samen met bedrijven of organisaties. Zo leren we meteen die gebouwen al van binnenuit kennen, en zijn we beter voorbereid mocht er zich ooit een echte noodsituatie voordoen”, aldus nog luitenant Thomas.

Nu volgt er een grondige evaluatie van de gehele oefening om indien nodig de bestaande noodplannen bij te werken.