VSH op bezoek in De Kleppe

  • Posted on: 19 May 2022
  • By: vrijwilliger
VSH op De Kleppe

Een zorgeloze vakantie en oefenen op zelfredzaamheid

Tijdens de paasvakantie was het gezellig druk op De Kleppe. We kregen de fijne gasten van VSH – de Vereniging voor Spina Bifida en Hydrocephalus vzw – over de vloer. Coördinator Jurn stond ons graag even te woord.


Hallo Jurn, toch eerst even een woordje uitleg vragen over de twee moeilijke woorden in jullie naam. Spina Bifida en Hydrocephalus, wat is dat juist?
Ha inderdaad, dat klinkt moeilijk. Spina Bifida kennen mensen in de volksmond als ‘open ruggetje’. Het is een aangeboren aandoening waarbij bij de geboorte één of meerdere wervels niet gesloten zijn. Na de geboorte wordt de rug gesloten maar de problemen blijven wel levenslang bestaan. Hydrocephalus kennen de mensen beter als ‘waterhoofd’. Deze aandoening krijg je ten gevolge van een verstoorde balans tussen productie en absorptie van hersenvocht.
Met VSH zetten we ons enerzijds in voor bewustmaking en preventie. Maar anderzijds ook heel concreet op het verbeteren van de zorg en de levenskwaliteit van onze leden. Deze week op De Kleppe is bijvoorbeeld één van onze ‘zelfredzaamheidsweken’ voor onze kleinsten.


Wat houdt dat in, een zelfredzaamheidsweek?
We proberen zeker 1 keer per jaar zo’n week te organiseren. Met de kinderen oefenen we dan op allerlei taken zoals aankleden, verzorgende taken, vaardigheden.. Met de bedoeling natuurlijk om zo veel mogelijk zaken zelf te leren doen. Met onze jongeren trainen we bijvoorbeeld ook specifiek op rolstoelvaardigheid. Dan gaan we eens op daguitstap. Zo zijn we een dagje naar Gent geweest… de stad is zeker altijd een uitdaging met de rolstoel.


Jullie zijn hier met veel mensen. Hoe groot is de groep?
Nu zijn we hier met een twaalftal kinderen tussen 6 en 12 jaar, én meer dan 15 jongeren. We hebben ook onze vaste kookploeg. Dat zijn mensen die al vele jaren met ons overal meegaan. En verder heel wat monitoren, allemaal vrijwilligers. We zorgen voor de kinderen bijna voor een 1-op-1 begeleiding. Gelukkig is De Kleppe groot genoeg, we zijn hier in totaal met 47 personen op vakantie.


Je hebt zelf heel wat geschiedenis met VSH, dat is ook wel bijzonder.
Ja, ik voel me inderdaad echt wel thuis in VSH. Ik ging als kind zelf mee op de kampen. Als jongere ging ik dan mee als monitor om kampen te begeleiden. En nu ben ik dan coördinator mogen worden. Misschien moet ik later ook eens aansluiten bij de kookploeg 😄.


Over de kookploeg gesproken…het ruikt al zo lekker in de Kleppe-tuin. Jullie gebruiken de houtoven vandaag?
Yes! Onze kookploeg is enthousiast. We wisten al dat de Kleppe keuken echt goed ingericht is dus dat het hier fijn koken is. Maar nu ontdekken we ook de nieuwe houtoven. Echt fijn! We bakken brood vandaag. Elke deelnemer krijgt dan morgen z’n eigen broodje mee terug naar huis.


Hebben jullie ook momentjes met de Kleppe-dieren gepland deze week?
Uiteraard! Elke ochtend doen we in kleine groepjes mee met de dierenverzorging. Telkens 5 kindjes en een drietal monitoren lopen dan mee met een Kleppe-vrijwilliger. En op dinsdag hadden we een halve dag de Belevingsdag: we maakten kennis met de geitjes, varkens en paarden; daarna gingen we wandelen met de ezels. Hier op De Kleppe maak je echt contact met de dieren; dat is zo mooi om te zien hoe onze kinderen daarop reageren.


Leuk om te horen! Zien we jullie nog terug op De Kleppe?
Zeker weten! Dit was de tweede keer dat we hier waren. En zeker voor herhaling vatbaar. Hier beleef je echt een zorgeloze vakantie. Er zijn genoeg zorghulpmiddelen die we gratis kunnen gebruiken, de vakantiehuizen zijn mooi en groot genoeg, het domein buiten is natuurlijk prachtig… niks dan voordelen!